4o Πανελλήνιο Συνέδριο της Εταιρείας Ιατρικών Σπουδών
 
Αγαπητοί Συνάδελφοι,

Με ιδιαίτερη χαρά σας καλούμε να συμμετάσχετε στη διοργάνωση του 4ου Πανελληνίου Συνεδρίου της Εταιρείας Ιατρικών Σπουδών με τίτλο «Τι νεότερο στην Ιατρική», που φέτος έχει ως βασικό θέμα «Πώς η τεχνολογική εξέλιξη αναδομεί την ιατρική φροντίδα».

Η πανελλαδικής εμβέλειας αυτή επιστημονική εκδήλωση αποτελεί τη μετεξέλιξη των γνωστών σε όλους και καθιερωμένων από το 1986 ετήσιων ημερίδων με ανάλογο τίτλο και θέμα «Τι νεότερο στην Ιατρική» που αποτέλεσε ένα θεσμό για τα επιστημονικά δρώμενα της χώρας μας.

Η Εταιρεία Ιατρικών Σπουδών, όπως γνωρίζετε, αποτελεί μία από τις εγκυρότερες και παλαιότερες επιστημονικές ιατρικές εταιρείες της χώρας (ιδρύθηκε το 1960 από το Σώμα Ελλήνων Υφηγητών Ιατρικής) και η συμβολή της στην πρόοδο της ιατρικής επιστήμης αλλά και στην εκπαίδευση και επιμόρφωση γενεών ιατρών υπήρξε καθοριστική.

Ιδιαίτερα το περιοδικό «Ιατρική» που εκδίδεται από την Ε.Ι.Σ. συνεχώς από το 1961 και βρίσκεται ήδη στον 102ο τόμο του, θεωρείται δικαιολογημένα, πιστεύω, το εγκυρότερο και συνεπέστερο ελληνικό ιατρικό περιοδικό με το μεγαλύτερο αριθμό εγγεγραμμένων συνδρομητών. Ιστορικά υπήρξε το πρώτο που επέβαλε στη χώρα μας τη δημοσίευση επιστημονικών εργασιών στην απλή καθαρεύουσα και καθιέρωσε την ανώνυμη κρίση των εργασιών που υποβάλλονται από δύο ανεξάρτητους κριτές, γεγονός που εξασφαλίζει τη διαφάνεια και το υψηλό επιστημονικό επίπεδό τους.

Εξάλλου, η Εταιρεία Ιατρικών Σπουδών υπήρξε πρωτοπόρος με τη δημιουργία της ηλεκτρονικής βάσης δεδομένων «Κέντρο Ελληνικής Ιατρικής Πληροφόρησης, Ορολογίας και Τεκμηρίωσης – ΙΑΤΡΟΤΕΚ», η οποία βραβεύτηκε από την Ακαδημία Αθηνών, όπου τεκμηριώνονται τα εγκυρότερα  ελληνικά ιατρικά περιοδικά και μπορεί ο Έλληνας ιατρός να αναζητά τη σύγχρονη ελληνική ιατρική βιβλιογραφία.

Η οργάνωση από πολλών ετών και των ετησίων ημερίδων της Ε.Ι.Σ. με θέμα «Τι νεότερο στην Ιατρική» αποτέλεσε σημαντική συμβολή στην επιμόρφωση των Ελλήνων ιατρών όλων των ειδικοτήτων καθώς στις ημερίδες αυτές αυστηρά επιλεγμένοι ομιλητές ανέπτυξαν επίκαιρα θέματα ιδιαιτέρου ενδιαφέροντος και οι εισηγήσεις τους δημοσιεύθηκαν στην «ΙΑΤΡΙΚΗ». Οι σύγχρονες εξελίξεις σε όλες τις ιατρικές ειδικότητες και στη βιοτεχνολογία, καθώς και οι ηθικοί προβληματισμοί που προκύπτουν ολοένα και συχνότερα στην καθημερινή άσκηση του ιατρικού λειτουργήματος, κατέστησαν αναγκαία τα τελευταία χρόνια τη μετεξέλιξη και επέκταση του «Τι νεότερο στην Ιατρική» σε μορφή Ιατρικού Συνεδρίου και ήδη τα τρία πρώτα Πανελλήνια Συνέδρια σημείωσαν ιδιαίτερη επιτυχία. Με τα ετήσια αυτά Συνέδρια υπάρχει η ευκαιρία ευρύτερης επιλογής θεμάτων και ομιλητών, πληρέστερης ενημέρωσης των συνέδρων και γόνιμης συζήτησης με τους εισηγητές. Ταυτόχρονα, όμως, δίδεται η δυνατότητα σε νεότερους συναδέλφους να παρουσιάσουν τις επιστημονικές τους εργασίες υπό μορφήν επιλεγμένων προφορικών ή αναρτημένων ανακοινώσεων και  οι σημαντικότερες από αυτές θα δημοσιευτούν κατόπιν κρίσεως στην «Ιατρική».

Ιδιαίτερα εφέτος, στο 4ο Πανελλήνιο Συνέδριο, στο πλαίσιο του προβληματισμού «Πώς η τεχνολογική εξέλιξη αναδομεί την ιατρική φροντίδα», η θεματολογία περιλαμβάνει αναφορές για τα νέα φάρμακα και τη βελτίωση που επιφέρουν στη θεραπεία, για τις νέες τεχνολογίες στη διαγνωστική και θεραπευτική φαρέτρα, για την οργάνωση και χρηματοδότηση των Συστημάτων Υγείας και τη διαχείριση της ιατρικής πληροφορίας, αλλά και το οξυνόμενο πρόβλημα της ιατρικής αστικής ευθύνης, που από κοινού έχουν ως αποτέλεσμα δομικές μεταβολές του όλου συστήματος παροχής ιατρικής και νοσηλευτικής φροντίδας στη χώρα μας.

Αγαπητοί συνάδελφοι, πιστεύοντας ότι θα πλαισιώσετε ένθερμα τη φιλόδοξη αλλά και επίπονη αυτή προσπάθεια της Ε.Ι.Σ., σας καλώ να συμβάλλετε με την ενεργό συμμετοχή σας στην επιτυχία του 4ου Πανελληνίου Συνεδρίου «Τι νεότερο στην Ιατρική».

Με θερμούς συναδελφικούς χαιρετισμούς,

Ο Πρόεδρος του Δ. Σ. και Συνεδρίου της Ε.Ι.Σ.Ιωάννης Γ. Καραϊτιανός
Αμ. Επικ. Καθηγητής Χειρουργικής Πανεπιστημίου Αθηνών
Διευθυντής Χειρουργός Νοσοκομείου «Αγ. Σάββας»